Vlada Srbije je predložila da od 1. januara 2014. godine niža stope poreza na dodatu vrednost (PDV) bude povećana sa osam na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto.
Niža, takozvana posebna stopa, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge, novine, kompjutere.Kako se navodi u Predlog izmena Zakona o PDV, koji je dostavljen Skupštini Srbije, očekuje se da će to povećanja PDV budžetu Srbije godišnje doneti oko 20 milijardi dinara.Povećanje niže stope PDV je predlozeno radi smanjenja budžetskog deficita i omogućavanja funkcionisanja Republike Srbije, a jedan od razloga je i nastavak procesa usaglašavanja sa standardima Evropske unije u oblasti oporezivanja potrošnje PDV.
Kako se precizira, predlog da se promet i uvoz personalnih računara i komponenti od kojih se sastoje personalni računari oporezuje po opštoj poreskoj stopi od 20 odsto predstavlja Rešenje koje znači dalje usaglašavanje sa standardima Evropske unije u toj oblasti.Prema predlazaču izmena Zakona o PDV, Ministarstvi finansija, očekuje se da će povećanje niže stope PDV-a stvoriti dodatne troškove građanima i privredi, jer postoji mogućnost da dovede do poskupljenja proizvoda i usluga koji se oporezuju po toj posebnoj stopi.